De mens is en blijft, gelukkig, geneigd naar harmonie en we raken te vol van wat we veel zien; het nieuws op tv en de media in het algemeen. En dat heeft grote voordelen.. Want zeg nou eens eerlijk: Had je geweten van een ‘pandemie’ zonder de media? Hoeveel angst komt er voort uit je werkelijke leefomgeving, zonder dat ook die angst weer voortkomt uit berichten van televisie en gangbaar nieuws?

Vandaag presteerde een collega het nog even om zo´n kortzichtige, polariserende opmerking te maken: ‘En dan heb je ook nog altijd van die randdebielen die de test niet willen doen of dat vaccin niet willen hebben’, zei hij. In de afgelopen maanden heb ik zeer veel boosheid, schelden, hooghartigheid en weerstand gezien, maar alleen van de kant van hen die onze regering en ‘het’ nieuws geloven. En dat vind ik nou zo interessant en bevestigend, van hoe de mens in elkaar steekt en hoe ons brein werkt. ‘Nou’, zeg ik, ‘een dergelijke randdebiel ben ik dus.’ Daar had mijn collega even geen rekening mee gehouden. Zijn veroordelende en gecamoufleerd zelfverheerlijkende uitspraak was bestemd voor een veilige omgeving, van mededenkers en niet voor die hele lijpe andere kant die van die rare dingen denken. Geen idee waarom ze zo denken, maar dat doet er niet toe. Het is anders en gewoon stom. Nou gaan we het hier helemaal niet hebben over de meningen, de politiek of wat er gaande is. Een gesprek aangaan had hier zeker geen enkel nut; een dergelijk brein heeft gedachten en een eigen ‘waarheid’ die ingekapseld is en vanaf jongs af aan zo gegroeid is. En dát is het waar het hier én nu om gaat. Daar liggen waardevolle lessen en openbaringen om toe te passen. En voor het te laat is zou ik zeggen.. Deze tijd is een geweldige tijd van zelfkennis, wat onlosmakelijk verbonden is aan de werking van je eigen brein. Jij creëert je leven met hoe je denkt. Maar o wee als iemand dus aan jou denken komt. We accepteren zeer veel als het gaat om andere meningen wat betreft het uiterlijk, eten, andere mensen, of zelfs in diepere zaken als religie of sexuele geaardheid. Maar, als je andere dingen gaat vertellen dan die men het hele leven heeft geloofd, dan tast je echt de veiligheid aan, bij sommigen de identiteit aan en dat maakt mensen boos.

Wij zijn veel beïnvloedbaarder dan we beseffen. Wat we veel zien en horen maakt iets normaal, acceptabel en waarheid voor ons. Je kunt je nu niet voorstellen dat half Nederland met beenwarmers heeft rondgelopen in oogverblindende kleuren, maar als het nu nog zo was geweest, was het normaal en had je ook een setje in je kast liggen. Nu zijn muilkorfjes de trend..  

Ik was onlangs bezig met de nederige taak enige folders te verspreiden in de buurt. De ene flat met brievenbussen had bijna allemaal ‘Nee’- stickers van geen reclame in de bus, opgeplakt. Dertig meter verderop in een andere portiek had men bijna allemaal ‘Ja hoor prima’ op hun brievenbus geplakt. En dit viel mij meerdere keren op. Zo onbewust beïnvloedbaar zijn wij dus en zeer volgzaam als een kudde schapen. Sorry, maar het is nou eenmaal zo en wees blij om dit te beseffen. Maar troost je; dit is hoe je brein werkt. Zo suf ben je ook weer niet, maar onbewust dus wel. En daar kan dus zeer veel gebeuren… in dat onbewuste deel van je hersenen. Hoe vaker je brein hetzelfde beeld ziet, hoe meer dat stukje van herkenning letterlijk groeit, zodat het de volgende keer het aanneemt als norm en waar. De eerste keer de tafel van zeven was moeilijk, de 8ste keer zit het erin. Echter, hoe vaker je iets ziet, hoe kleiner je ruimdenkendheid. Je kritische inslag wordt minder en je wordt luier in je hoofd. Daarom wordt tv kijken geestdodend genoemd.

  Indoctrinatie is dus een krachtig tool wat via media eenvoudig kan worden toegepast.  

Als je vroeger slechts een paar keer door je vader is verteld dat je niet kon voetballen, dan zit het er dik in dat jij op je 55ste nog steeds vertelt; Ik kon vroeger helemaal niet voetballen. Alleen de persoon met sterke gedachten en wilskracht kan desondanks een succesvol profvoetballer worden. En wat als nou een wilskrachtig persoon via allerlei kanalen een ander wil overtuigen van zijn mening en herhaaldelijk dezelfde teksten en plaatjes laat zien aan miljoenen mensen tegelijk? Hitler deed dat bijvoorbeeld. Die heeft een massale Jodenhaat gecreëerd met onmenselijke gevolgen. De waanzin en gruwel ervan is ons nu volkomen duidelijk, maar dat dachten velen toen niet. Net als de massale acceptatie van geel-blauwe beenwarmers. Echter, ze mogen zeer doen aan je ogen, maar dodelijk zijn ze niet.

Als je altijd hetzelfde blijft denken, krijg je ook altijd hetzelfde en opent je brein je ogen niet voor nieuwe, wellicht levensbelangrijke zaken.

Vernieuw je denken. Misschien wel de belangrijkste mindset wijsheid die er bestaat. Er is maar één waarheid. Je moet naar het toilet of niet. Het lichaam heeft water nodig of niet. Er is leven na de dood of er is geen leven na de dood. Er zijn ruim 7,5 miljard verschillende breinen op deze wereld met ervaringen en gedachten, maar het is niet persé waarheid. Het is een huidige visie van het brein wat gevormd is door woorden en plaatjes in onze verleden tijd. Ga jij uit van wat je vroeger altijd hebt geloofd? Of bestaat er bij jou de optie dat er andere visies kunnen zijn die wellicht beter bijdragen aan je geluk en leven in waarheid? Ben je zogezegd, ruimdenkend? De vraag is ook meer; wat wíl je geloven? Dat wat ‘iedereen’ gelooft en dus wat aannemelijk is, zoals dat wat de gangbare media presenteert? Of wil je weten wat waarheid is en pas je de wijsheid toe dat eigen wijsheid ook niet altijd betrouwbaar is? Open staan voor nieuwe visies is juist krachtig, omdat je durft te stappen uit je veilige, vertrouwde hersenpannetje. Nieuwe zaken geloven heeft dus herhaling van informatie nodig en tijd om het te kunnen vatten. Dus: Waar kijk jij naar? Waar voed je je mee? Het bepaalt hoe je denkt, wie je bent, je gezondheid (!), je geluk, je complete leven.

De media is niet iedereen..  Kranten, talkshows, het journaal zijn ook maar door een paar mensen gemaakt met een mening. De macht van de stem is groot. Net zoals bij iedere mening is er altijd een andere kant. Het mooie van waarheid is dat die staat als een rots. Bij waarheid heb je antwoorden, bij leugens heerst onlogica en onlogica is zelfs voor een blinde in grote hoeveelheden zichtbaar in deze bizarre periode. Ik begrijp het best; er is nooit wat aan de hand in ons land, voor deze generatie dan.. Niet al te verre geschiedenis leert ons echter dat ware ‘randdebielen’ vaak heel zichtbaar zijn met zeer veel macht. Maar het blijven mensjes met een brein en een mening.

Macht is pas macht als je het toestaat over jezelf en het je brein binnen laat.

De mens heeft van nature een kostbare geest van kracht, liefde en gezond verstand gekregen. Ieder mens, stuk voor stuk. De één past het gewoon beter toe dan de ander. Jij bent het in ieder geval waard om het keihard in te zetten.